De tuin in het winterseizoen

knoppen in tulpenboomMet het winterseizoen doelen we op de periode van 1 november tot eind april. In die periode is het mogelijk om struiken en kruidachtige planten in een bestaande tuin te verplanten. Voor bomen, en we bedoelen dan bomen welke één stam hebben van in ieder geval twee meter lengte, hangt het van de leeftijd af of die verplantbaar zijn. Dit is iets voor een vakman om te bepalen wat het beste is. Over het algemeen is het zo dat wanneer er grote struiken of bomen verplant moeten worden dit een voorbereiding vraagt in de vorm van het behandelen van de wortels. Om de wortels de grootste kans op doorgroei te geven moeten deze worden doorgestoken zodat die weer uit kunnen lopen en er en wortelgestel ontstaat met jonge wortels die voldoende vocht op kunnen nemen om te overleven. Vaak worden dan de takken bovengronds na het verplanten ook ingekort om verdamping direct na het planten te voorkomen.

Nieuwe aanplant

36Wanneer u nieuwe planten gaat zetten zijn die bijna altijd gekweekt in een pot. Dat betekent dat wanneer u die in de grond zet, de wortels niet worden beschadigd en het niet belangrijk is in welke periode van het jaar deze worden aangeschaft. Wel is het belangrijk er voor te zorgen dat ze voldoende water krijgen, zeker in het voorjaar en zomer moet u daar goed op letten. Gedurende de winterperiode worden er ook wel planten verkocht met een blote wortel. Meestal gaat het dan om haagplanten als Beuk en bijvoorbeeld Liguster. Een Beuk leeft samen met een wortelschimmel en de wortels mogen daarom niet in water gedoopt worden, dan bestaat de kans dat ze niet gaan groeien. Geef deze planten daarom pas na het planten goed water.

Meer informatie

Heeft u vragen of wil u een afspraak maken? Stuur dan een e-mail naar: kees.vlaar@inter.nl.net of maak een telefonische afspraak via het nummer: 06 22 10 79 94.